hattar

Hatten: en enkel men tidlös accessoar som män har burit i hundratals år. Men en hatt är inte bara en hatt. För många är den en integrerad del av deras personlighet, och till och med av personen som bär den.

hattar

Rätt hatt är för din ansiktsform

Men är det möjligt att ta på sig kläder och promenera på stadens gator som en gentleman? Det är möjligt att de kan det, men risken är att det kan se löjligt ut. En man måste bära en hatt.

För att förstå hatten och dess effekter på män krävs att vi tittar på alla delar. En hatt omfattar en krona med ett band runtom och en bred brätte. Kronan är den största delen. De flesta hattar har dock ett band runt kronan. Brynet skyddar ofta mot vatten och skräp. Mössans krona kan vara antingen avsmalnande eller rak.

Efter att vi har täckt grunderna i hattens anatomi är det nu möjligt att gå vidare och utforska de klassiska stilarna.

Fedora

Vilken hatt skulle passa mig bäst i en fedora?

En hatt som ger ditt ansikte mer längd passar bättre för någon med ett runt ansikte. Fedoran är ett utmärkt exempel på detta. Detta är den klassiska hatten som har burits av män i generationer. Den här hatten bärs dagligen av ikoner som Indiana Jones, Humphrey Bogart och Don Draper. Fedora-hatten är perfekt för de flesta ansikten utom fyrkantiga.

Homburg

Vilken hatt i Homburg-stil föredrar du?

Om du har ett smalare ansikte och vill ha något annat än en Fedora kan Homburg vara ett bättre alternativ. En Fedora-hats krona har ett mer böjt utseende, ofta både i toppen eller framsidan. En Homburg har däremot en enda stor inbuktning. Brynet är också något högre böjt. Denna hatt kan bäras av presidenter och kungar och anses vara formell. Homburgmössan passar också för dem med ett mer fyrkantigt ansikte eller en mycket hög panna.

Bowler-hatt

Vilken stil av bowlerhatt passar dig bäst?

Om ditt ansikte är mycket fyrkantigt och du vill ha något annat än en Homburg, är en bowlerhatt (eller som den brukar kallas på engelska plumtop eller kubb) det rätta valet. Den här hatten passar utmärkt till fyrkantiga ansikten tack vare sin korta brätte och runda krona. Bowlerhatten är mycket brittisk. Aktiemäklare, stadsrepresentanter och butlers bar den alla. Bowlerhattar har burits av Charlie Chaplin och andra kända karaktärer, till exempel Duponts, som är välkända från Tintin-böckerna.

Pork Pie-hatten

Vilken fläskpappershatt passar mig bäst?

Pork Pie Hat passar bäst för dem som har en stark haka. I likhet med Fedora-hatten har Pork Pie en mindre platt krona och en smalare, något uppvikt brätte. Hatten är populär i jazz-, blues- och ska-kretsar. Walther White i Breaking Bad ses bära en Pork Pie-huvudbonad.

Panamahatt

Vilken panamahatt är rätt för mig

Panamahattar passar dig bra om du har utstående eller utpräglade öron. Den här hatten liknar Fedora. Den är tillverkad av lättare, tunnare material som andas bättre än Fedorans tjocka filt. Den här hattens Panama- och ecuadorianska ursprung har burits av kanalbyggare och lyckosökare som kom till Kalifornien för att leta efter guld.

Vad har vi lärt oss?

När du väljer en hatt ska du komma ihåg att tänka på de tre komponenterna: kronan och bandet samt brätten. För de flesta typer fungerar en hatt med en medelhög krona bäst. Du bör överväga en kortare krona om ditt ansikte är mer avlångt eller har en utstående näsa. En något högre hatt är effektivare om dina öron dominerar. Brynet bör anpassas till ditt ansikte.

Din hats viktigaste egenskap är att du vågar bära den. Gör din hatt till en man.

av kicken